E-mobilnost

Gde da punite svoj električni automobil?

Gde da punite svoj električni automobil

Danas, skoro polovina svih potencijalnih kupaca novih automobila razmišlja da kupi električni automobil. Niže cene punjenja, sve veći i veći izbor modela pružaju plodno tlo za tržište električne mobilnosti. Ali, kako interesovanje za električna vozila vrtoglavo raste, oko 19% potencijalnih vozača električnih vozila i dalje je zabrinuto da će ostati bez napajanja na putu.

Iako je ovaj strah potpuno razumljiv, takođe bi moglo biti utešno znati podatak da 41% trenutnih vozača električnih vozila nema nikakvih problema kada je u pitanju punjenje automobila kada im je to potrebno. Za razliku od vozača vozila na benzin ili dizel koji mogu da sipaju gorivo samo na benzinskim pumpama, vozači električnih vozila imaju mnogo više opcija za dopunu svojih vožnji. Ali gde su najčešća mesta za punjenje električnog automobila?

U ovom članku ćemo pogledati neke od pet najpopularnijih mesta gde vozači električnih vozila pune svoje električne automobile

Gde mogu da napunim svoj električni automobil?

Odgovor na to pitanje zavisi od niza faktora, uključujući koje su stanice za punjenje dostupne na Vašoj lokaciji i šta smatrate pogodnim.

Prema izveštaju gde je intervjuisano stotine vozača električnih vozila (i potencijalnih vozača električnih vozila) širom Evrope, postoji pet popularnih mesta na kojima trenutno pune svoja električna vozila ili plug-in hibrid.

Velika većina (64%) vozača električnih automobila odgovorila je da trenutno puni svoja vozila kod kuće. Sledeće najpopularnije mesto gde vozači električnih vozila pune svoj automobil je na poslu (34%), javni parking (31%), benzinske pumpe (29%), supermarketi (26%) i tržni centri i robne kuće (22%).

Hajde da pogledamo svako od pet najpopularnijih mesta gde vozači električnih vozila trenutno pune svoje električne automobile.

1. Punjenje električnog automobila kod kuće

Kako ste mogli da pročitate, punjenje kod kuće je daleko najpopularniji način za punjenje električnog vozila. Danas, 64%  vozača električnih vozila puni svoje EV kod kuće, a kako EV postaju sve češća širom sveta, predviđa se da će se ovaj trend nastaviti.

Dakle, zašto je kućno punjenje tako popularno? Sve se svodi na dve stvari: cena i pogodnost. Pošto plaćate samo električnu energiju koju potrošite na osnovu cene električne energije u Vašem domaćinstvu, punjenje kod kuće je skoro uvek najjeftiniji način da napunite svoje vozilo. Osim toga, umesto da morate da pronađete benzinsku pumpu, čekate u redu, sipate benzin i plaćate u prodavnici, možete jednostavno da uključite svoje vozilo tokom dana ili noću dok spavate i imate potpuno napunjeno vozilo.

2. Punjenje električnih automobila na radnom mestu

Iako ništa ne nadmašuje praktičnost punjenja kod kuće, punjenje na radnom mestu ne zaostaje mnogo. Kao što je pokazalo istraživanje tržišta, 34% vozača električnih vozila već puni svoja vozila na poslu ,  a još mnogo njih kaže da bi voleli da je ta opcija dostupna.

3. Punjenje električnih automobila na benzinskim pumpama

Odmah iza punjenja na radnom mestu u smislu popularnosti je punjenje na benzinskoj pumpi. Prema istraživanju, 29% evropskih vozača električnih vozila redovno puni svoja vozila na benzinskim pumpama, plus još jedan od pet bi voleo da to učini ako ova opcija postane dostupna.

Ono što punjenje na benzinskim pumpama čini privlačnim je to što mnoge pumpe nude ono što je poznato kao DC brzo punjenje. Takođe poznato kao punjenje nivoa 3, ovo je najbrži dostupan metod punjenja, punjenje baterije vozila za samo nekoliko minuta, za razliku od nekoliko sati. Dok punjenje kod kuće ili u kancelariji može da potraje deo dana ili preko noći, neki punjači nivoa 3 mogu da vas vrate na put za samo 15 minuta (u zavisnosti od Vašeg vozila).

4. Maloprodaja i ugostiteljstvo

Pored domova, radnih mesta i benzinskih pumpi, električni automobil sada možete da punite svuda gde i idete: tržni centri, pozorišta, komercijalna parkirališta, hoteli, restorani...

U stvari, 26% vozača električnih vozila puni svoj automobil u supermarketima, dok 22% uživa u punjenju svog EV dok kupuje i obeduje u tržnim centrima i robnim kućama. Skoro svaki model EV može da se napuni oko 20-25% za sat ili dva, tako da možete lako da uživate u obroku ili odlasku u kupovinu i stignete na sledeći sastanak bez brige o praznom akumulatoru automobila.

Putem telefona i interneta, lako je pronaći obližnje hotele ili restorane koji nude EV punjenje. Neke ustanove čak pružaju i besplatno punjenje električnih vozila kao deo svojih programa lojalnosti i nagrađivanja. 

5. Javna naplata

31% vozača električnih vozila u Evropi redovno koristi javne punjače. Ne samo da pomažu u punjenju sve većeg broja električnih vozila na putu, već neki nude i brzo punjenje koje može smanjiti vreme punjenja, omogućavajući dopunu većem broju automobila.

Javno punjenje je ključno za prihvatanje električne mobilnosti. Kao takav, jedan od najvećih izazova sa kojima se gradovi i vlade trenutno suočavaju je praćenje rasta broja električnih vozila na putu. Da bi se ulice pripremile za sutrašnji elektrificirani transportni sistem, ključno je osigurati da ima dovoljno stanica za punjenje za sva električna vozila.

Zbog toga je 2014. godine komisija koju je imenovala EU diktirala da bi trebalo da postoji najviše 10 električnih vozila po javnom punktu (PCP) širom Evrope kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za svako punjenje kada je potrebno. Odnos za 2021. je približno 7,5 EV po PCP-u, tako da, iako većina zemalja danas ima dovoljno stanica za punjenje EV, trebaće nam mnogo više da zadovoljimo sve veću potražnju u ne tako dalekoj budućnosti.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da bi do kraja decenije moglo da bude čak 145 miliona EV na svetskim putevima – što znači da ćete verovatno videti mnogo više javnih stanica za punjenje električnih vozila na putu.

Ako se pitate gde možete pronaći javne stanice za punjenje u Vašoj oblasti, možete da koristite jednu od mnogih specijalizovanih mapa za punjenje električnih vozila na mreži ili jednostavno potražite „Javne stanice za punjenje u mojoj blizini“ na Google-u da biste pronašli pregled svojih opcija.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *