E-mobilnost

Koliko vremena je potrebno za punjenje električnog automobila?

Punjenj električnog automobila

Električna mobilnost je u porastu i to tolikom da se predviđa da će tržište električnih vozila (EV) vredeti 190 milijardi dolara do 2030 godine. Sa opadanjem cena električnih vozila i većom paletom modela nego ikada ranije, preko 50 odsto ljudi sada razmišlja da EV bude njihov sledeći auto.
Iako nikada nije bilo boljeg vremena za vožnju na električni pogon, sa toliko modela između kojih možete da birate i novom terminologijom koja Vam je potrebna, prebacivanje na E pogon može biti zastrašujuće. Osim toga, ako nikada ranije niste vozili električni automobil, verovatno imate mnogo pitanja, od kojih je ovo sigurno među Top 3: Koliko vremena je potrebno za punjenje električnog automobila?

Nažalost, ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, ali poznavanje varijabli može olakšati otkrivanje. U nastavku pogledajte  koji faktori utiču na vreme punjenja.

Vreme punjenja automobila

Tip EVSmall EVMedium EVLarge EVLight Commercial

Prosečna veličina baterije (desno)

Power Output (dole)

25 kWh50 kWh75 kWh100 kWh
2.3 kW10h30m24h30m32h45m43h30m
7. kW3h45m7h45m10h00m13h30m
11 kW2h00m5h15m6h45m9h00m
22 kW1h00m3h00m4h30m6h00m
50 kW36 min53 min1h20m1h48m
120 kW11 min22 min33 min44 min
150 kW10 min18 min27 min36 min
240 kW6 min12 min17 min22 min

Prosečno vreme za punjenje baterije od 20% do 80% stanja napunjenosti (State of Charge - SoC).

Punjenje električnog automobila

Dopunsko punjenja

Pre nego što uđemo dublje u ovu temu, važno je razumeti kako se način razmišljanja o vožnji električnim vozilom razlikuje od vožnje vozila na benzin. Tipično, vozači vozila na benzin pune svoje rezervoare kad god pokazivač goriva pokaže da je prazan ( najčešće ovako 🙂 ).
Kada je reč o električnim vozilima, umesto da puste da se baterija isprazni pre punjenja, većina vozača EV dopunjuje svaki put kada parkiraju.
Bilo da je to kod kuće preko noći, na poslu ili u supermarketu, sa stanicom za punjenje pri ruci, sve to dragoceno vreme za parkiranje može da se iskoristi da bi baterija bila napunjena i spremna za rad. Dakle, iako punjenje EV u nekim slučajevima traje duže od punjenja gorivom, verovatno to nećete ni primetiti dok radite važnije stvari.

Šta utiče na vreme punjenja električnog automobila?

1. Veličina baterije

Baš kao i kod veličine rezervoara u automobilu sa benzinom, veličina baterije vozila određuje koliko energije vozilo može da zadrži. Izmereno u kilovat satima (kWh) koji su električni ekvivalent litru, što je baterija veća, to će joj duže trebati da se napuni.

2. Stanje napunjenosti

Slično pokazivaču goriva na automobilu, stanje napunjenosti (SoC) se odnosi na to koliko energije Vaš EV može da iskoristi između „punog“ i „praznog“. Poput mobilnih telefona i laptopova, EV koriste litijum-jonske baterije koje se brže razgrađuju kada se isprazne na nulu, a zatim potpuno napune.

3. Kapacitet punjenja vozila

Dok veće baterije znače da mogu da skladište više energije, one ne znače uvek brže vreme punjenja jer neka vozila mogu da zauzmu veći unos energije od drugih. Mala baterija ne znači nužno da će se vozilo brže puniti.

4. Vremenski uslovi

Uslovi okoline igraju vitalnu ulogu u tome koliko brzo možete puniti EV. Baterije rade najefikasnije kada su temperature između 20-25°C. Ako temperature postanu preniske ili previsoke, punjenje može potrajati malo duže, posebno ako koristite stanicu za punjenje nivoa 3 (o nivoima ćemo pisati uopšteno u nastavku, a detaljnije u nekom narednom postu). To je zato što sistem upravljanja baterijom vozila (BMS) smanjuje snagu kako bi zaštitio bateriju kada je suočen sa visokim ili niskim temperaturama.

5. Kapacitet punjenja stanice za punjenje/punjača

Osim gore navedenog, jedna od centralnih stvari koje utiču na vreme punjenja je kapacitet Vaše stanice za punjenje tj punjača.  Postoje različiti nivoi punjenja, i uopšteno govoreći, što je viši nivo, brže može da napuni Vaše vozilo.

Punjenje električnog automobila

Nivoi punjenja električnog automobila

NIVO 1

Punjenje Nivoa 1 se odnosi na uključivanje kabla koji ste dobili uz vaš EV u standardnu kućnu utičnicu. Punjenje putem kućne utičnice je najsporiji način za punjenje električnog vozila. Standardne kućne utičnice isporučuju do 2,3 kW (10 A). Ovo je jednako dometu od oko 6 d 8 km. Ovaj metod ne samo da je spor, već pod određenim okolnostima može biti i opasan i upravo zato se ovaj metod ne preporučuje. 

NIVO 2

Punjenje Nivoa 2 se odnosi na punjenje Vašeg EV preko stanice za punjenje (punjača) koja je postavljena na zid, stub ili stoji na tlu. S obzirom na njihovu cenu i brzinu punjenja, punjači Nivoa 2 se obično nalaze na stambenim i poslovnim lokacijama. U zavisnosti od izlazne snage i tipa vozila, punjenje na stanici za punjenje nivoa 2 je otprilike 5 do 15 puta brže od punjenja putem obične utičnice. Punjači Nivoa 2 dolaze u nizu kapaciteta punjenja. Punjenje u trajanju od jednog sata sa punjačem od 7,4 kW obezbeđuje domet od oko 40 kilometara, punjač od 11 kW oko 60 kilometara, a punjač od 22 kW oko 120 kilometara. 

NIVO 3

Poznato kao DC brzo punjenje, punjenje Nivoa 3 koristi jednosmernu struju (DC) za punjenje vozila. Ukratko: punjači nivoa 3 isporučuju više snage i brže, što ih čini idealnim za lokacije sa kratkim zaustavljanjem kao što su benzinske pumpe, javne garaže, parkinzi, vozni parkovi.... Pošto je dostupan na mnogo većem naponu, podrazumeva se da su DC punjači daleko moćniji od punjenja nivoa 1 i 2.

Kao što mu ime sugeriše, DC brzo punjenje je najbrži način za napajanje električnog vozila, punjenje većine vozila za samo nekoliko minuta umesto sati. Punjači nivoa 3 dolaze u mnogo različitih oblika, veličina i kapaciteta punjenja. To, u kombinaciji sa brojnim vozilima i vrstama baterija koje postoje, onemogućava da se pruži tačan odgovor u vezi sa brzinom punjenja. 

Iako ne postoji jednostavan i konačan odgovor kada je u pitanju vreme koje je potrebno za punjenje ili dopunu električnog automobila, nadamo se da Vam je ovaj pregled makar malo pomogao da suzite približno vreme za Vašu situaciju. Ako želite da punite svoj EV kod kuće, korišćenje sertifikovane stanice za punjenje Nivoa 2 je uvek najbrža i najbezbednija opcija.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *