Video Nadzor

Da li da izaberete 4K sigurnosni sistem

4K sigurnosni sistem

 

Ovo je nepotrebno reći, ali glavni trend u sigurnosnoj industriji, tu se pre svega misli na oblast video nadzora je 4K, sistem koji sigurno ima i svoje prednosti i nedostatke. Da li korisnik treba da izabere ili zameni svoj postojeći sistem sa 4K zaista zavisi od namene i zahteva korisnika. 

 

U video emitovanju koncept videa ultra visoke rezolucije (UHD) dobija sve više na značaju, pri čemu proizvođači uvode 4K, pa čak i 8K rešenja. Prema izveštaju organizacije Market Reports World, globalno tržište 4K tehnologije procenjeno je na 47,2 milijarde US dolara u 2017. godini, za koje se očekuje da će dostići 150,2 milijarde dolara do 2023. godine, uz složene godišnje stope rasta od 21,29 procenata.

4K je definitivno privukao pažnju korisnika nudeći rezoluciju 3840 x 2160 i omogućavajući tako korisniku da vidi detalje snimka jasnije, na primer svakog pojedinca u gužvi na ulici ili uljeza koji provali u kuću. Međutim, kada razmišljate o kupovini ili nadogradnji na 4K sistem, krajnji korisnik bi trebao da razmotri prednosti i nedostatke 4K i razmotri sopstveno okruženje i zahteve pre nego što donese konačnu odluku.

 

Kao što smo već napisali, jasnoća i prikaz svih detalja predstavlja glavnu prednost 4K, što je posebno važno kada korisnik mora prepoznati uljeze, pešake i prolaznike, između ostalog, u svakom pojedinačnom frejmu. Ovo može da bude korisno kod razičitih primena, imati koristi od različitih aplikacija, od primene kod policije, na ulicama, do primene u stambenim objektima. 

Ipak 4K sigurnosni sistemi imaju i nedostatke. Propusni opseg i skladištenje su naravno problemi koje je potrebno uzeti u obzir, jer će ogromni podaci koje stvaraju 4K kamere neizbežno zauzimati više propusne širine i prostora za skladištenje.

Međutim, treba napomenuti da mnogo kamera snima 4K video niže od pune brzine kadra (na primer pri 25 ili 20 kadrova u sekundi) kako bi se sačuvala propusnost i memorija. Većina 4K primena, na primer nadzor grada, ne koristi punu brzinu kadrova jer je korisnik više zainteresovan za pregled detalja na svakoj slici. Tako da, tu možemo da “uštedimo” na neki način. 

U međuvremenu, ograničene mogućnosti kao i visoka cena takođe predstavljaju problem.  4K sigurnosne kamere i dalje imaju ograničene mogućnosti. Za ove sigurnosne kamere ne postoji opcija optičkog zumiranja, a one su i dalje malo skuplje od ostalih sigurnosnih kamera. Za mnoge uobičajene primene, poput prodajnih mesta u maloprodaji ili za instalaciju u rezidencijalne objekte, 4K bezbednosne kamere mogu biti previše.

 

4K sigurnosni sistem možda nije idealno rešenje za sve slučajeve upotrebe. Kupovina ili nadogradnja na 4K sistem može biti održiva opcija ako korisnik ispunjava određene kriterijume. Jedan od njih je ako korisnik  ima značajan budžet, jer kupovina 4K kamera i odgovarajuće opreme za čuvanje i prikaz podataka mogu biti skupi predlog. HD kamere sa 8MP rezolucijom imaju cenu od oko 10000 dinara pa naviše. Ta cena se odnosi na analogne kamere, dok su mrežne kamere i ovde skuplje, od oko 20000 pa naviše. 

Takođe, korisnik može dobiti 4K ako mu je zaista potreban video nadzor visoke rezolucije i trošak će onda biti opravdan njihovim korišćenjem. Ako ste vlasnik , na primer, auto placa, i Vaš sistem bezbednosnih kamera treba da pokrije čitav parking novih automobila koji su na prodaju, troškovi nadogradnje na 4K sistem sigurnosnih kamera verovatno mogu da se opravdaju jer morate da osigurate da skupa vozila ne budu ukradena ili oštećena. 

Ako korisnik mora da nadgleda velike površine jednom jedinom sigurnosnom kamerom, 4K može biti od koristi i ne previše skup sistem. Ali ako Vam je potrebno više kamera, potreban je onda i odgovarajući snimač koji podržava tu rezoluciju, pa zatim i veći HDD za skladištenje…

Zato Vam je naš savet da se ne zalećete! To što svi pričaju o 4K video nadzoru ne znači da i Vi morate da ga imate i da Vam je neophodan! Ali, hej, ako Vi ipak želite najnoviju tehnologiju, jasan prikaz detalja, posetite www.provision.rs da vidite našu ponudu 4K opreme za video nadzor i izabrete najbolje rešenje!

 

Related Posts