Video Nadzor

HDTVI video nadzor visoke rezolucije i pristupačne cene

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a ove rapidne promene nisu zaobišle ni sigurnosnu industriju, pre svega mislimo na sisteme video nadzora. HD tehnologija je budućnost video nadzora i predstavlja ogroman iskorak i razvoj modernih sistema za video nadzor. Pojavom HD tehnologije, dosadašnji analogni sistemi su polako počeli da se zamenjuju sa kamerama i slikom visoke rezolucije koja ima neuporedivo bolji kvalitet. HD tehnologija nudi kvalitet slike sličan onom kod IP video nadzora u HD (720p) i Full HD (1080P) rezoluciji, prenos slike je preko koaksijalnih kablova pa je veoma lako zameniti postojeći analogni sistem i imaju dosta nižu cenu u odnosu na IP kamere.

 

Pre nego što pređemo na bitne detalje o HD tehnologijama, bitno je napomenuti da se ona u osnovi  “deli” na  HDCVI i HDTVI tehnologije ( negde se pri podeli navode i AHD sistemi), da napišemo ipak koju reč i o klasične analognim i IP sistemima video nadzora. Ovako ćete najbolje shvatiti zašto je HDTVI video nadzor ipak najbolje rešenje.

Analogni video nadzor je nekad predstavljao najrasprostranjeniji oblik video nadzora: ima izuzetno pristupačnu i nisku cenu, jednostavan je za povezivanje i nadogradnju. Međutim, glavni nedostatak analognog video nadzora predstavlja rezolucija i ne mogućnost da se koriste kamere visoke rezolucije. Rezolucija slike se meri u TV linijama i maksimum koji mogu da sotave je 960H, odnosno 960 TV linija. Signal koji ove kamere je emituju je podložan smetnjama, pa je ova tehnologija takođe ograničena i maksimalnom dužinom kablova između kamera i DVR snimača (100m, pa čak i manje) i tako su ovi sistemi bili idealni samo za male sisteme video nadzora.  

Mrežni ili IP video nadzor omogućava upotrebu kamera veoma visokih rezolucija, kao i samostalne instalacije zahvaljujući mrežnoj tehnologiji. Mogu da rade bez snimača, da snimljeni materijal čuvaju na microSD kartici, ali cena ovih sistema je izuzetno visoka, podešavanje je dosta kompleksnije i ukoliko niste korisnik kome je zaista potreban ovakakv mrežni sistem, IP sistemi nisu pravo rešenje.

Zbog sve veće potražnje za kamerama sa većom rezolucijom, a prihvatljivom cenom, na tržištu se pojavila nova tehnologija, tačnije  dve veoma slične tehnologije - HDCVI i HDTVI. Obe tehnologije donose pristupačan ( tek nešto veća cena od cene klasičnih analognih sistema) video nadzor visoke rezolucije ( čak do 8MP ili poznate kao 4K kamere) koji za prenos slike koristi standardni koaksijalni kabl i mogu da rade na veoma velikim dužinama.  

HDCVI VIDEO NADZOR

Iza HDCVI (High Definition Composite Video Interface) tehnologije stoji  Dahua kompanija.

Ove kamere omogućavajau HD (720p) i Full HD (1080p) prenos slike i video snimaka ina dužinama koje mogu biti veće od 500m (daljina zavisi od kvaliteta koaksijalnog kabla).

HDCVI tehnologija se pojavila 2012. godine i njene glavne karakteristike su da ne kompresuje signal prilikom prenosa, tako da ne dolazi do gubitaka na kvalitetu snimka  i prenosi se u realnom vremenu (bez latencije),  prenosi i audio signal sa kamere ili dodatnog mikrofona, kao i dvosmerni signal za podatke koji se može koristiti za alarme, upravljanje pokretnim PTZ kamerama i daljinsko podešavanje kamera.

HDTVI VIDEO NADZOR

Iza HDTVI (High Definition TransportVideo Interface) tehnologije stoji  HIKVISION kompanija.

Po većini karakteristika HDTVI video nadzor je gotovo identičan Dahua HDCVI tehnologiji. Iza HDTVI tehnologije (High Definition Transport Video Interface) stoji najjača kompanija koja se bavi proizvodnjom sigurnosnih sistema - Hikvision. Hikvision HDTVI se na tržištu pojavio 2013. godine i često se naziva još i Turbo HD. Ova tehnologija podržava prenos video signala u megapikeslnoj rezoluciji (720p/1080p/5MP/4K) putem standardnog koaksijalnog kabla, prenos zvuka i dvosmerni prenos podataka, velike dužine kablova do 1200/800 metara, kao i povezivanje u hibridne sisteme za video nadzor. 

Ovi sistemi ne zahtevaju izgradnju i konfiguraciju u mrežnom okruženju, a zahtevaju standardnu šemu povezivanja sistema: koaksijalni kabl i BNC konektor između kamere i DVR uređaja, što Vam pruža mogućnost da koristite postojeće koaksijalne kablovske trase. Pored toga što u ovim sistemima nema kompresije slike sa kamere, HDTVI video nadzor Vam pruža megapiskelni sistem video nadzora bez bilo kakvog kašnjenja, „seckanja“ ili zamrzavanja slike i bez potrebe za bilo kakvom složenom konfiguracijom sistema.

Činjenica da ne postoji potreba za bilo kakvom dodanom aktivnom mrežnom opremom, PC serverima i software-om, čini HDTVI sistem optimalnom varijantom, koji je jednostavan za instalaciju, napredan, uprošćen za rad i konfiguraciju i predstavlja ekonomičan prelaz na megapikselni sistem video nadzora.

Pored kamera visoke rezolucije, Hikvision nudi i ColorVu HD kamere koje omogućavaju snimanje full-color HD slika noć i dan, a PIR kamere nude kombinovano rešenje sa video i ne-video tehnologijom. Pomoću Turbo HD-a, Hikvision je postavio lestvicu na viši nivo za HD-koaksijalna rešenja dodajući vrhunski kvalitet slike i pametnije funkcije u analogni svet. Turbo HD kamere kompanije Hikvision su podeljene u 5 glavnih serija koje nude različite funkcije i mogućnosti: Ultra, Pro, Value, IoT i Special. Bez obzira da li nadograđujete stari analogni sigurnosni sistem ili instalirate potpuno novi, pronaći ćete savršeno rešenje koje odgovara vašim specifičnim potrebama.

KARAKTERISTIKE HDTVI video nadzora:

  • 720p/1080p/5MP/4K rezolucija;
  • prenos signala na daljinama 300-500m;
  • prenos signala putem UTP kabla do 200m;
  • nema kompresije video signala tako da nema gubitaka;
  • prikaz slike u realnom vremenu bez odlaganja;
  • prenos video signala, audio signala i obostrane komunikacije podacima kroz jedna kabl (koaksijalni);
  • otvorena tehnologija, što znači da možete da kombinujete DVR i kamere različitih proizvođača;
  • DVR-ovi su  napravljeni kao tribridi tako da možete kombinovati HDTVI kamere, analogne kamere i IP kamere;
  • prate istu strukturu povezivanja kao i analogni sistemi.

 

Glavna razlika Hikvision HDTVI tehnologije i Dahua HDCVI tehnologiju je to što je HikVision svoju HDTVI tehnologiju standardizovao kao potpuno otvorenu što omogućava i ostalim proizvođačima video nadzora da implementiraju ovu tehnologiju u svoje proizvode. Upravo iz tog razloga je moguće kombinovati HDTVI kamere i snimače međusobno, čak i ukoliko su proizvedeni od strane različitih proizvođača.

 

SMIT MEDIA INSTALIRA #SamoHikvision.

Koristimo samo sisteme kompanije koja dugi niz godina dominira tržištem sigurnosne industrije.

Pročitajte zašto smo se odlučili za distribuciju i montažu samo HIKVISION CCTV opreme.