Video Nadzor

WiFi kamere za video nadzor: prednosti i mane

WiFi kamere

 

Sistemi za video nadzor nisu ništa novo, ali se na tržištu pojavljuje svi više unapređenih i poboljšanih proizvoda iz ove veoma bitne grane sigurnosne industrije. Jedno od sve popularnijih rešenja su svakako WiFi kamere. WiFi kamere su jednostavnije za instalaciju i pružaju više fleksibilnosti kada je njihovo monitranje u pitanju.

 

Jedna od glavnih prednosti WiFi kamere je, očigledno, što nije potrebna komplikovana instalacija i nisu potrebni kablovi. Ovakav tip kamera se često koristi u DIY odnosno “Uradi Sam” projektima, dok žične sisteme uglavnom moraju da instaliraju profesionalci. 

Ali bitna stvar koju svi zanemare kad vide oznaku WiFi je da WiFi ne znači i Wire – Free ( bez žice )! Analogne HD i IP kamere zahtevaju kabl koji služi za prenos video signala ( kod nekih modela i prenos audio signala) i napajanje kamera. Standardne WiFi sigurnosne kamere, iako ne zahtevaju kabl za prenos video signala, i dalje zahtevaju kabl za napajanje! 

 

Potrebno joj je strujno napajanje ( većina modela dolazi sa svojim strujnim adapterom koji je potrebno uključiti u utičnicu) ili se napaja preko PoE (Power Over Ethernet), da li je preko sviča ili rutera sa PoE funkcijom. Ove kamere se oslanjaju na Vašu WiFi mrežu i svaka WiFi kamera mora biti konektovana na internet kako bi ste mogli da joj pristupite, bilo putem telefona, tableta ili kompjutera. 

WiFi kamere su idealno rešenje za apartmane, male stanove, kuće, kancelarije – one kojima nije potreban pravi video nadzor ili one koji su ograničeni budžetom. Ne samo da su jeftinije, nego ih je jednostavnije premestiti na neku drugu poziciju. Samo ih isključite iz struje i spremne su za premeštanje.  

 

Veoma je bitno napomenuti da ovakve kamere imaju svoja ograničenja. Pre svega jačina signala Vaše WiFi mreže utiče na njen rad i domet kamere. 

Da bi kamera snimila događanje ispred nje ona mora da ima lak pristup mreži, odnosno ona najbolje funkcioniše kada ne postoje prepreke izmađu nje i rutera ili snimača ukoliko je povežete sa WiFi snimačem. Hikvision kamere iz naše ponude imaju domet oko 50 metara , ali bez optičkih prepreka. Lagane pregrade kao što su gipsani zidovi ili staklena vrata uglavnom ne umanjuju jačinu signala, ali debeli betonski zidovi, veliko drvo, kao i ostali uređaji koji su povezani na istu WIFi mrežu ( npr. Vaš mobilni telefon i telefoni ostalih ukućana ) utiču na rad kamere i njen domet. Onog trenutka kada mreža postane preopterećena, Vaša kamera ne može da Vam pošalje novi snimljeni materijal ili prikazuje iseckane snimke. 

Takođe, postoje kamere kojima nije potrebno strujno napajanje, već koriste baterije za svoj rad. Ali u ovom slučaju, neophodno je da redovno proveravate baterije, kako se ne bi desilo da kamera ne snimi baš ono što je trebalo jer su baterije u njoj bile prazne.  

 

WiFi kamere ( ili bežične ) su odlično rešenje za Vaš kućni sigurnosni sistem, nude 24// pregled i pristup kući, bez obzira gde se nalazite. Brzo se instaliraju, lako premeštaju, čuvaju snimke na microSD kartici i ne iziskuju tako velike troškove kao žičani video nadzor sistemi. 

Sa korisnim novim funkcijama kao što su ugrađeni mikrofon, dvosmerna audio komunikacija, mogućnost instaliranja microSD kartice do 256GB, Vi, Vaša porodica i posao ćete se osećati sigurno. Pogledajte koje su to WIFI kamere koje mi imamo u ponudi i izaberite pravo rešenje za Vas.