Alarmni Sistemi

NOVO kod nas: AJAX alarmni sistemi

AJAX alarmni sistemi

 

Ajax Systems (internacionalna firma s istraživanjem, razvojem i proizvodnjom u Ukrajini) kreira profesionalne sigurnosne sisteme od 2011., kombinujući strastveni i inovativni inženjerski pristup s iskustvom, znanjem i tehnološkim dizajnom. Više od 40 inženjera, računarskih stručnjaka i specijalista raznih delatnosti učestvuje u razvoju novih proizvoda i rešenja od kojih je 5 patentirano u SAD-u.

Rezultat su AJAX bežični alarmni sistemi koji su pouzdani poput žičanih (imaju Grade2 stepen zaštite), pružaju potpuno nov nivo informativnog sadržaja krajnjem korisniku i fleksibilnost u poslu instalateru, a rade pod velikim opterećenjima (frekvencija 868MHz, dvosmerna komunikacija, radni raspon do 2.000 metara udaljenosti na otvorenom prostoru) uz istovremenu štedljivost (trajanje baterije detektora je do 7 godina) i veličinu (može biti najviše do 100 spojenih uređaja na jednom “hub” uređaju).

Sva Ajax rešenja osmišljena su da zadovolje tri ciljane grupe potpuno novim nivoom percepcije i iskustvom pri korišćenju sistema zaštite. Estetika i dizajn je prva od njih, jer svi vole funkcionalne predmete lepog i modernog izgleda kod kojih profesionalni izazovi sistema zaštite ne nagrđuju estetiku proizvoda. Krajnji korisnici žele rešenje direktno iz kutije i bez frustracije tehnologijom. Stoga su Ajax proizvodi pojednostavljeno osmišljeni kako bi bili što intuitivniji i pružali iskustvo rukovanja bilo kojim drugim popularnim gadget-om. Za to vreme instalateri i firme tehničke zaštite su zadovoljni zbog mogućnosti važnih za svoj rad poput pouzdane dojave na CMS, čuvanja sigurnosnih kopija (backup), anti sabotaže uređaja (tamperi) i nov nivo usluge i kontrole (posebna mobilna aplikacija za instalatere).

 

Sve u svemu možemo reći kako su Ajax bežični alarmni sistemi stvoreni kako bi ih korisnici voleli, a profesionalci im verovali. Glavne prednosti Ajax bežičnih rešenja su:

 • QR Code – brzo i jednostavno dodavanje perifernih uređaja u sistem pomoću očitanja QR koda koji se nalazi na svakom uređaju.
 • RTSP video verifikacija – mogućnost povezivanja RTSP video signala s gotovo svake IP kamere na Ajax smartfon app i pregled živog prenosa putem Ajax aplikacija.
 • GEOFENCE – u slučaju panik aktivacije očitava se tačna GPS lokacija putem mobilne aplikacije, i aktivira podsetnik za uključenje/isključenje sistema prilikom napuštanja/ulaska unutar štićenog područja s mobilnim uređajem (preko instalirane aplikacije).
 • Jednostavnost upotrebe – pomoću aplikacija za mobilne uređaje (iOS/Android) ili web preglednik: Ajax Security System je aplikacija za krajnje korisnike a Ajax PRO: Tool for Engineers aplikacija za profesionalce tehničke zaštite.
 • Brzina instalacije – uređaji ne moraju da se sastavljaju ili rastavljaju jer se montiraju direktno kako ih izvadite iz pakovanja.
 • Moderni softver – automatske nadogradnje novim verzijama, postavke za rukovanje s izdvojene lokacije, intuitivni interface.
 • Zaštita – ugrađena rezervna baterija, detekcija i prevencija zastoja i promene frekvencija (Jamming), šifriranje uz AES standardnu enkripciju i GSM kanal kao backup.
 • Vlastiti Jeweller protokol – pouzdano povezivanje s uređajima do 2.000 metara udaljenosti na otvorenom prostoru uz istovremenu štedljivost (trajanje baterije detektora je do 7 godina).
 • Povezivanje na dojavni centar putem LAN/GPRS protokola.

 

 1. Sigurnosni sistem Ajax može da obezbedi sveobuhvatnu zaštitu četvorospratne zgrade. Ako nema prepreka, opseg komunikacije između upravljačkog uređaja HUB-a i detektora je do 2.000 metara
 2. Ajax se može instalirati brzo i jednostavno – potrebno je manje od pola sata u dvosobnom stanu. Uređaji se mogu povezati skeniranjem QR koda – ne moraju se rastavljati kako bi se pričvrstili šrafovima.
 3. Alarmni sistem se može upravljati daljinski putem mobilne aplikacije – kako bi se promenila podešavanja ne morate rastavljati vaše uređaje ili čak biti fizički prisutni u zgradi; jednostavno vam je potrebna internet konekcija. Možete pratiti trenutni status svakog uređaja u sistemu, bilo gde da se nalazite.
 4. Ajax se može koristiti za samostalnu kontrolu prostora – postoje tri vrste obaveštenja: Push-obaveštenja, SMS i pozivi (mogu se fleksibilno konfigurisati). Na taj način nikada nećete propustiti alarm.
 5. Sigurnosni sistem se može staviti pod nadzor sigurnosne kompanije u svakom trenutku – to je profesionalna oprema, koja ispunjava sve zaheve sigurnosnih kompanija.
 6. Ajax je jednostavan za održavanje. Postoji inteligentni sistem samodijagnostike uređaja. Baterije u paketu traju 5-7 godina, nakon čega ćete dobiti podsetnik da ih zamenite.
 7. Ajax se stalno razvija – nove verzije mobilnih aplikacija i softvera za uređaje se redovno izdaju. Nove funkcije se redovno objavljuju.

 

Ajax Hub je mozak ovog sigurnosnog sistema. Detektori, sirene, tastature i privesci za ključeve povezani su sa njim putem radio komunikacije. Hub preusmerava korisničke komande na uređaje: prelazi u bezbednosni režim, menja režim rada, omogućava testiranje i drugo. On redovno proverava stanje manjih uređaja kako bi bio svestan statusa svakog elementa sistema.

Struktura AJAX sistema:

Hub reaguje na pretnje bezbednosnom sistemu i zaštićenoj zgradi. Ako bar jedan detektor uključi alarm, Hub aktivira sirene i odmah obaveštava korisnike i bezbednosnu kompaniju (monitoring centar). Za to ima dva komunikaciona kanala: žičani Ethernet i bežični GSM; dve vrste veza sa kompanijom za zaštitu: direktne i redundantne preko Ajax Cloud servera; tri vrste korisničkih obaveštenja: Push, SMS i pozivi.

Hub se napaja iz električne mreže ali je opremljen redundantnom baterijom koja traje 15 sati. Ima robustan poklopac i izuzetno pouzdan softver – Hub OS Malevich.

Hub je u stalnoj vezi sa Ajax Cloud serverom, koji rešava nekoliko važnih zadataka:

 1. Omogućava da se Ajax konfiguriše i upravlja, čak i ako ste udaljeni hiljade kilometara.
 2. Kontroliše integritet i rad sistema.
 3. U roku od nekoliko sekundi korisnici i sigurnosna kompanija će biti obavešteni da je alarm aktiviran, kao i o bilo kakvoj promeni statusa sistema.
 4. Ažurira hub softver, povećavajući pouzdanost, robusnost i funkcionalnost sigurnosnog sistema.

Preduzete su sve organizacione i tehničke mere kako bi se osigurala potpuna kibernetička sigurnost. Ajax Cloud server koristi firewall i enkripciju podataka i koristi se samo za skladištenje korisničkih podataka koji su neophodni za funkcionisanje Ajax sistema bezbednosti.

Jeweller bežični komunikacioni protokol, kreiran od strane AJAX kompanije, i omogućava da se do 99 Ajax uređaja poveže sa HUB-om u bilo kojoj kombinaciji: sigurnosni, anti-fire i anti-flood detektori, sirene, tastature, privesci za ključeve, relej za upravljanje napajanjem. Takođe, bezbednosni sistem se može povezati sa do IP 10 kamera za video nadzor koje podržavaju RTSP protokol – nema ograničenja za brendove ili modele.

 

AJAX alarmni sistem predstavlja bežičnu tehnologiju sa naprednim stepenom zaštite. Napravljen je kako bi bio siguran kao i žičana tehnologija, ali PRILAGODLJIVIJA. Upravo zbog toga je tu i aplikacija za iOS i Android pomoću koje možete uvek da proveravate status sistema zaštite, da ga pustite u rad ili da ga isključite, kao i da menjate njegove postavke. AJAX je pouzdan, insiguran, praktičan , izdržljiv i prelepo dizajniran! 

 

Related Posts