Alarmni Sistemi

Sve što treba da znate o detektorima poplave

Ajax LeaksProtect detektor poplave

Alarmi za poplavu su suštinski alat koji može sprečiti štetu uzrokovanu curenjem vode. Detektor poplave je poseban elektronski uređaj koji aktivira alarm kada njegov senzor otkrije prisustvo vode. Zahvaljujući alarmu za vodu možete saznati za sporo curenje u kupatilu, bojleru ili cevi, što bi inače moglo proći nezapaženo mesecima.

Zašto je važno imati alarm i detekor poplave?

Alarm sa detektorima poplave pomaže Vam da izbegnete veliku štetu koja se može desiti svakom domu kao rezultat poplave. Kada pomislimo na posledice poplava, prvo što nam padne na pamet je materijalna šteta. Fizička šteta uzrokovana vodom obezvređuje Vašu imovinu. Popravka je skupa i ponekad zahteva preuređenje. Međutim, problem tu ne prestaje.

Čak i ako situacija nije teška, a brzo ispustite vodu, osušite pod, zidove ili nameštaj, rizik od razvoja buđi je veoma visok. Vlaga izaziva razmnožavanje spora plesni u roku od samo 24 sata nakon curenja. Oni zagađuju vazduh i predstavljaju pretnju po zdravlje ljudi. Gljivice mogu izazvati kijanje, alergiju, pa čak i astmu. Plesni se veoma teško otarasiti jer se njene spore razmnožavaju svuda gde ima vlage.

Instaliranjem alarma protiv poplave koji detektuje vlagu čim se pojavi sprečavate oštećenje vodom koje može da isprazni Vaš džep i da ima štetan uticaj na Vaš život.

Kako funkcioniše alarmni sistem za poplave

Kada je u pitanju detektor poplave, postoje dve vrste: aktivni i pasivni.

Pasivni alarmi se obično postavljaju na pod u blizini uređaja. Imaju senzore za poplavu koji su osetljivi na vodu. Kada postanu vlažni, signal se šalje na alarmni panel i alarm se oglašava. Pasivni alarmi se napajaju baterijama i potrebno ih je redovno proveravati. Neki od pasivnih detektora su: Ajax LeaksProtect i Hikvision DS-PDWL-E-WE . Vrlo su kompaktni, detektuju i minimlane poplave i curenja. Imaju kontakte na dnu svog kućišta, čim se pokvase odmah šalju signal centrali i korisniku na aplikaciju. 

detektor poplave Ajax LeaksProtect
detektor poplave Ajax LeaksProtect

Aktivni alarmi ne samo da otkrivaju vodu, već i zatvaraju dovod vode. Alarm za curenje vode je obično integrisan u sistem vode. Iz tog razloga košta mnogo više od obično pasivnog detektora za poplavu. Za njegovu instalaciju potreban je rad tehničara. Primer aktivnog alarma je Ajax WaterStop - bežični elektroventil koji se postavlja na samu cev za vodu i ukoliko se aktivira Ajax LeaksProtect, elektroventil zaustavlja vodu za 5 sekundi. Kako izgleda ovaj elektroventil možete da vidite na sledećem video snimku ispod, a detalje i teničku specifikaciju na sledećem LINKU.

Mnogi moderni kućni sistemi za zaštitu  od vode predstavljaju aktivni alarm za curenje vode koji uključuje bežične senzore, alarmni panel i ventil. Senzori se mogu postaviti po celoj kući. Ako neki od uređaja počne da curi, signal se šalje panelu. Alarm se uključuje na ventil koji odmah isključuje glavni dovod vode. Istovremeno, vlasnik je obavešten o curenju putem aplikacije za pametni telefon. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, Vaša imovina može biti zaštićena čak i kada ste odsutni.

Kao što vidite, alarm za curenje vode može Vam uštedeti mnogo nevolja povezanih sa poplavom. Bez obzira da li koristite pasivni alarm ili sistem za praćenje poplava, proaktivno pristupate poplavama koje je prouzrokovao čovek. Pošto se curenje može desiti u bilo kom domu u bilo kom trenutku, bolje je biti spreman za to, a ne da se bavite njegovim teškim posledicama.